Advocaat Selim T.: ‘Politie Oost-Nederland doet aan intimidatie’

Bron: Yarnik Busscher, Algemeen Dagblad

ALMELO – Volgens advocaat Onno de Jong, raadsman van Selim T., één van de vermeende kopstukken van de Almelose wietbende uit de wijk Nieuwstraatkwartier, doet de politie aan stemmingmakerij en intimidatie. Dat zei hij vrijdagochtend in de rechtbank van Almelo.

Tijdens de zitting werd de voorlopige hechtenis van Selim T. besproken. De rechtbank buigt zich daar vrijdag over. Advocaat De Jong begon zijn pleidooi met een anekdote over Oscar Dros, politiechef Oost-Nederland. Volgens De Jong zou hij eerder hebben aangegeven dat politieagenten dezelfde rechten hebben als andere mensen: “Ze zijn onschuldig tot het tegendeel bewezen is.”

Getuigen

“Maar hoe tegenstrijdig is het dan om te lezen dat diezelfde Dros later agenten naar Nieuwstraatkwartier heeft gestuurd. Agenten die langs gingen bij de getuigen die nog gehoord moeten worden”, ging de advocaat verder. “De getuigen werden erop gewezen dat, mits de verdachten vrijkomen, ze ‘gewoon’ naar de politie kunnen stappen als er bedreigingen plaatsvinden of als er geweld wordt gebruikt. Dat is stemmingmakerij en intimidatie.”

Op de vraag van rechtbankvoorzitter Meijer of Selim T. de getuigen zou benaderen, zei de verdachte zelf: “Ik ga absoluut niet naar de mensen toe. Dat gaat niet gebeuren. Ik woon niet eens in die buurt.”

‘Diep triest’

Raadsman De Jong noemde het ‘diep triest’: “De politie meet met twee maten en dat is schadelijk voor mijn cliënt.” Over het vervolg van het proces zei De Jong: “Er moeten nog ruim dertig getuigen gehoord worden, dus een inhoudelijke behandeling van de zaak zit er in 2019 waarschijnlijk niet meer in.”

De rechtbank doet vrijdagmiddag uitspraak over de voorlopige hechtenis van zes verdachten die in september werden opgepakt, waaronder de broers Selim en Serdal T.

GDPR

  • Google Analytics

Google Analytics